dilluns, 4 d’octubre del 2021

"Morning", una bonica audició de la suite PEER GYNT del compositor noruec Edvard GRIEG

Aquest és Edvard GRIEG, compositor nacionalista noruec (1843-1907).

Les seves activitats com a pianista i director d’orquestra el van portar a viatjar per tot Europa i conèixer els compositors més importants de la seva època, com ara Wagner, Txaikovski, Liszt i Brahms. L’amistat amb escriptors del seu país, com Henrik Ibsen i Bjørnstejrne Bjørnson, va fer que musiqués molts dels seus poemes i obres de teatre. La majoria de les seves obres s’inspiren en la tradició musical del seu país.

Així va ser com va escriure PEER GYNT, música incidental per a l’obra d’Ibsen. D’aquesta gran obra n’escoltarem un dels fragments més coneguts “El Matí“ i després l’aprendrem a tocar amb flauta.

Aquesta és la història ....

Autor de la música: Edvard Grieg 

Autor de la lletra: Ibsen

Gènere: Música incidental 

Estrena: 1876

" Peer Gynt era el jove més trapella d'un poblet de Noruega. Ni treballava ni seguia les normes, i enamorava totes les noies.  En un casament, es va enamorar de Solveig, una noia bonica i encantadora. Però, Peer Gynt agradava tant a totes les noies que, quan va arribar la núvia, ella li va dir:

- Oh, Peer Gynt, sóc tan desgraciada. No estimo el meu marit perquè estic enamorada de tu. Fugim junts! 

Peer Gynt no s'ho va pensar dues vegades i van fugir! Però com que no l'estimava, i no li agradaven gens els compromisos, l'endemà va abandonar la núvia fugitiva per empaitar una altra noia misteriosa que es va presentar dient:

- Oh, Peer Gynt, sóc la filla del rei dels trolls. Vine a conèixer el meu pare al Palau de la Muntanya. Te'l presentaré i li diré que em vull casar amb tu 

Com que això de treballar, a Peer Gynt no li agradava gaire, va pensar que fer de príncep podia ser un bon ofici. I així, a lloms d'un porc gegant, es van posar en camí cap al Palau de la Muntanya.  El que Peer Gynt desconeixia era el costum dels trolls de menjar-se els convidats. I quan estaven a punt de cruspir-se'l, en aquell moment, es van sentir unes campanes que tocaven a la llunyania!  I tothom sap, si més no a Noruega, que cap troll no suporta el so de les campanes! Sense trolls a la vista, Peer Gynt va abandonar el Palau de la Muntanya i es va encaminar cap al seu poble on va retrobar Solveig que l'esperava.

Al cap de pocs dies, Peer Gynt tornava a fugir, ara a l'Àfrica, on va viure aventures extraordinàries:  Al desert, hi va trobar uns lladres que havien assaltat un emperador i que en veure'l van escapar cames ajudeu-me i van abandonar el seu botí.

Vestit d'emperador, Peer Gynt es va presentar en un campament beduí on va ser pres per un gran profeta i tractat amb grans honors.

En aquest campament, hi vivia una princesa per qui Peer Gynt es va sentir immediatament seduït. Però, al cap de pocs dies, la princesa va fugir i se li va emportar totes les riqueses.

I així va ser com Peer Gynt es va adonar que era hora de tornar al seu poble, a passar la resta dels dies amb l'única dona que estimava de veritat, la bonica Solveig "


Vols escoltar-la d'una forma ben original ???


També pots seguir la partitura en aquest video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí